Niby nic, a liczba błędów rośnie...
10 stycznia 2013, 12:41Krótkie przerwy mają zaskakująco duży wpływ na zdolność dokładnego dokończenia zadania. Podczas studium z udziałem 300 ochotników naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Michigan zauważyli, że po wybiciu z rytmu na zaledwie 3 s wskaźnik błędów popełnianych przy wykonaniu zadania na komputerze podwajał się.
Ptaki wykorzystują 'obwąchiwanie' płci przeciwnej
4 września 2013, 12:00Dla większości zwierząt zapach jest ważnym kanałem szybkiego pozyskiwania i wymiany danych "osobowych". Dotąd uważano, że ptaki się tak nie zachowują, lecz Danielle Whittaker z Uniwersytetu Stanowego Michigan (MSU) wykazała, że to nieprawda i że woń oddziałuje na ich sukces reprodukcyjny.
Niezwykły przypadek paleontologiczny
25 marca 2014, 13:12Przypadkowe odkrycie paleontologiczne kazało ekspertom zmienić pogląd na temat szans zachowania skamieniałości wystawionych na działanie czynników atmosferycznych. Znaleziona w 2012 roku przez paleontologa-amatora złamana kość gigantycznego żółwia okazała się idealnie pasować do kości opisanej już w 1849 roku
Przełomowe badania czy medialna bańka?
16 października 2014, 10:16Media twierdzą, że firma Lockheed Martin dokonała przełomu w dziedzinie fuzji termojądrowej. Koncern poinformował, że dzięki niemu w ciągu dekady przygotuje gotowy do premiery rynkowej miniaturowy reaktor fuzyjny.
Tajemniczy ptak zdradzony przez unikatowy śpiew
4 maja 2015, 15:55Międzynarodowy zespół naukowców odkrył w Chinach nowy gatunek ptaka - wierzbówkę syczuańską (Locustella chengi). Wg autorów publikacji z Avian Research, ptak występuje w pięciu górskich prowincjach środkowych Chin.
Wyjaśniono, jak niebieskie i zielone gliny zabijają bakterie
12 stycznia 2016, 12:06Od czasów prehistorycznych ludzie wykorzystują gliny do celów medycznych. Choć wiedziano, że niektóre zabijają bakterie, dopiero teraz określono mechanizm ich działania.
20 kilogramów ryb na głowę
7 lipca 2016, 13:39Z danych ONZ wynika, że po raz pierwszy w historii średnia roczna konsumpcja ryb w przeliczeniu na mieszkańca Ziemi przekroczyła 20 kilogramów. Z raportu FAO (Food and Agriculture Organization) dowiadujemy się, że tak duża konsumpcja ryb to wynik udoskonalonej akwakultury oraz zmniejszonego marnotrawstwa
Oceanom grozi głód
28 lutego 2017, 10:29W związku z globalnym ociepleniem do roku 2100 na największym ziemskim habitacie – dnie oceanicznym – może zabraknąć pożywienia i dojdzie tam do głębokich zmian ekologicznych spowodowanych m.in. rosnącymi temperaturami, zakwaszeniem i rozprzestrzenianiem się stref beztlenowych
Zidentyfikowano miejsce trzeciej największej erupcji w dziejach Ziemi
13 października 2017, 10:01Naukowcy z Washington State University donoszą, że północno-zachodnie pacyficzne wybrzeże USA było miejscem jednej z największych erupcji wulkanicznych w dziejach naszej planety. Erupcji, która trwała przez tysiąclecia, wyrzuciła do atmosfery olbrzymie ilości związków siarki i schłodziła naszą planetę.
Przez globalne ocieplenie pożywienie stanie się toksyczne dla monarchów
4 kwietnia 2018, 11:46Wyniki badań nad związkiem pomiędzy monarchami, trojeścią i globalnym ociepleniem wykazały, że zmiany klimatu nie tylko szkodzą motylom bezpośrednio, ale mogą spowodować, że ich pożywienie stanie się dla nich trucizną.
